Guslün sadece farzlarını yapsak kabul olur mu?
Dolayısıyla abdestin geçerli olması için abdestin farzlarını yerine getirmek yeterlidir. Ancak sünnetler, sadece farzlarda ortaya çıkabilecek eksiklikleri gidermekle kalmaz, aynı zamanda alınacak sevabı da artırır. Bu bakımdan abdestte sünneti bilinçli olarak terk etmek mekruhtur (İbn Abidin, Reddü’l-muhtâr, 1/103-104).
Bismillahirrahmanirrahîm abdestsiz okunur mu?
Kur’an-ı Kerim’in abdest almadan ezberden okunabileceği hususunda âlimler arasında bir görüş ayrılığı yoktur. Ancak Kur’an-ı Kerim Allah’ın kelamı olduğundan ezberden okunurken abdest alınması tavsiye edilmiştir (Nevevi, el-Mecmu’, 2/69).
Abdest alırken sesli niyet edilir mi?
Abdest, yıkanma, teyemmüm, namaz, oruç, sadaka, keffaret (yeminli oruç ve kefaret gibi) ve diğer ibadetler için dil ile niyet etmeye gerek yoktur. İslam âlimleri bu hususta görüş birliği içindedir.
Gusül abdesti alırken normal abdest almak şart mı?
Gusül sırasında normal abdest de alınır. Çünkü Gusül sırasında normal abdestte yapılanların aynısının yapıldığı bir bölüm vardır. Ayrıca Gusül abdestinde Müslümanların vücudunun tüm kısımları yıkanır, böylece geride iğne kalmaz, bu da Gusül’ün normal abdestin yerini almasını açıklar.
Sadece duş alsak gusül sayılır mı?
Dinimiz temizliği emretse de, bu genel temizlik meşrudur. Bu nedenle, temizlik veya serinleme amacıyla yapılan banyo ve gusül abdest yerine geçmez.
Guslün sünnetini yapmazsam ne olur?
Gusül, ağza su alınarak, boğaza kadar çalkalanarak, buruna su çekilerek ve kuru yer kalmayacak şekilde tüm vücut yıkanarak yapılır. Burada listelenen prosedürler Hanefilere göre guslün farzlarıdır. Bunlardan herhangi biri eksik olursa gusül geçersiz olur.
Banyoda Bismillah denir mi?
“Allah ismine hürmetten dolayı hamamda Allah ismini zikretmek mekruhtur, ancak abdestin başlangıcında “Bismillah” demek bir grup âlime göre farz olduğu için meşrudur.” Allah ismine hürmetten dolayı hamamda Allah ismini zikretmek mekruhtur, ancak abdestin başlangıcında “Bismillah” demek bir grup âlime göre farz olduğu için meşrudur.
Önce gusül mü normal abdest mi?
Gusül abdesti de kapsadığından, abdesti bozacak bir durum olmadıkça daha sonra abdest almaya gerek yoktur. Zira Hz. Aişe, Resûlullah’ın (s.a.s.) gusülden sonra abdest almadığını rivayet etmiştir (Ebû Dâvûd, 96 [250]; Tirmizî, Tahâret, 79 [107]).
La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minezzalimin abdestsiz okunur mu?
Hanefi, Şafii ve Hanbelilere göre, adetli veya lohusa kadınlar, cünüp kadınlar gibi Kur’an okuyamazlar. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Hayızlı kadın ve cünüp kimse Kur’an’dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizi, Tahâret, 98 [131]; İbn Mâce, Tahâret, 105 [595-596]) demiştir.
Niyet etmeden duş almak abdest sayılır mı?
Abdest ve gusle başlarken niyet etmek ve Bismillah demek sünnettir (Merghinani, el-Hidâye, 1/15-17). Bu bakımdan niyet edilmeden veya Bismillah okunmadan yapılan abdest ve gusül geçerlidir. Ancak abdest ve gusülden önce Bismillah’ı ve niyeti unutmak sünnetin sevabının geri alınmasına sebep olur.
Abdest şüpheye düşünce bozulur mu?
Bir kimse abdest aldığından emin olsa bile, abdestinin bozulup bozulmadığı hususunda şüphe ederse abdest almış sayılır. Öte yandan, abdestinin bozulduğunu bilen fakat sonradan abdest alıp almadığı hususunda şüpheye düşen kimse abdest almamış sayılır.
Hanefi mezhebine göre abdest nasıl alınır?
Hanefilere göre abdestin vazifeleri Kur’an-ı Kerim’de sayılmıştır (Mâide, 5/6); yüzü yıkamak, dirseklere kadar kolları yıkamak, başı meshetmek, ayakları topuklara kadar yıkamak (Mevsili, el-İhtiyâr, 1/7).
Gece ilişkiye girip sabah abdest almak günah mıdır?
Allah Resulü, “Evet!” buyurdu. Eğer ıslaklık görürse, buyurdu.” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 93 [237]; Nesâî, Tahâret, 131 [196]; bk. Müslim, Hayız, 32-33 [313-314]). Bundan dolayı kadınlar da, erkekler gibi, felçten sonra iç çamaşırlarında ıslaklık görürlerse abdest almaları gerekir.
Düşünerek gelen zevk suyu gusül gerektirir mi?
Kadının şaka yaparken veya şehvetli düşüncelere daldığı sırada kendisinden gelen ıslaklık temizdir, gusül gerektirmez ve abdesti bozmaz. Ancak kadından gelen, genellikle şehvetin zirvesindeyken, iddia edilen boşalmaya kadar gelen ve ayrıca elbiseye bulaşan sıvı necistir ve cinsel ilişkiyi tetikler.
Lavaboda gusül abdesti alınır mı?
Tuvalette abdest almanın bir sakıncası yoktur.
Sadece gusül abdesti almak yeterli mi?
Gusül abdesti de içerdiğinden, abdesti bozacak bir durum olmadıkça, daha sonra abdest almaya gerek yoktur.
Sünnetsiz gusül abdesti nasıl alınır?
Abdest almak isteyen kişi niyetle Bismillah okur. Ellerini yıkar, vücudunu her türlü pislikten/maddi kirden temizler ve avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eliyle ağzını üç kez suyla iyice çalkalar, sonra burnuna üç kez su çekerek temizler ve abdestini abdest gibi tamamlar.
Abdest hangi durumlarda kabul olmaz?
Bunlar için deriye yapışan ve tırnakların arasında kalan hamur, mum, tutkal, boya vb. şeyler önemlidir. Abdest ve gusle mani olan şeyler değildir. Ancak boya, oje ve ruj gibi isteğe bağlı olarak vücuda sürülen veya yapıştırılan ve suyun bedenle temas etmesini engelleyen maddeler bu ruhsattan muaftır.
Yanlış alınan abdest kabul olur mu?
Bir kimse abdest aldığından emin olsa bile, abdestinin bozulup bozulmadığı hususunda şüphe ederse abdest almış sayılır. Öte yandan, abdestinin bozulduğunu bilen fakat sonradan abdest alıp almadığı hususunda şüpheye düşen kimse abdest almamış sayılır.