Kelime kökü nereden gelir?
Etimoloji. Kelime kelimesi Arapça كلمة (kelime(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır ve “söylenen şey, söz” anlamına gelir.
Koku kökü nedir?
Koku – İngilizce Sözlük. Eski Türkçe kok- fiilinden, Türkçe eki +I(g) ile türemiştir. Daha fazla bilgi için Cola’ya bakın.
Tükenmek kelimesinin kökü nedir?
Eski Türkçe “tamamlama, tamamlama” fiilinden türemiştir. Bu fiil, Eski Türkçe tüke- “bitirmek” fiilinden, Eski Türkçe +It- ekiyle türemiştir.
Kamaşmak kökü nedir?
Eski Türkçe kamaş fiilinden türemiştir – “gözü veya dişleri kör etmek”. Bu fiil, Eski Türkçe kama- “kör etmek, kör etmek” fiilinden, Eski Türkçe +Iş- ekiyle türemiştir.
Kelimenin kök nasıl bulunur?
Dilbilgisinde kök, bir sözcüğün önek ve sonekleri çıkarıldıktan sonra geriye kalan anlamlı kısmıdır.
Külot hangi dilden?
Fransızca culotte “popo, geniş kalçalı pantolon, iç çamaşırı” kelimesinden türetilmiştir. Bu kelime Fransızca cul “popo” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Latince culus kelimesinden türemiştir. Külot: Belden dizlere kadar geniş ve alt kısmı dar olan pantolonlar.
Uykunun kökü nedir?
Uyku – Nisanyan Sözlük. Türkçe-Türkçe uy- fiilinden Türkçe-Türkçe +gU ekiyle türemiştir.
Sevda’nın kökü nedir?
Aşk kelimesinin kökü yoktur. Aşkın kendi kökü vardır…
Bıçak kelimesinin kökü nedir?
Bu kelime, Eski Türkçede yazılı örneği bulunmayan *bıçġak biçiminden türemiştir. Bu biçim, Eski Türkçe bıç- fiilinden, Eski Türkçe +(g)Ak ekiyle türemiştir.
Yoğurt kelimesinin kökü nedir?
Yoğurt – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe yoġrut, “katılaşmış süt ürünü” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe yoġur fiilinden – “şişmek, koyulaşmak” ve Eski Türkçe +Ut ekinden türemiştir.
Kestane kelimesinin kökü nedir?
Etimoloji. Kestane kelimesinin antik Yunanistan’ın Teselya bölgesindeki Kastania şehrinden geldiği iddia edilmektedir. Türkçede, özellikle Kıpçak ve Oğuz dillerinde kestane kelimesi yerine koŋur kelimesi kullanılmaktadır.
Söylemek isim kök mü?
Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre “söyle” sözcüğünün kökü “söl-” fiilidir.
Teşekkürün kökü nedir?
Arapçada “şükran duymak” anlamına gelen “teşekkür” (تشكّر) kelimesinden türemiş olup “şkr” kökünden gelmektedir.
Kalkmak kökü nedir?
ayağa kalkmak – – Nisanyan Sözlük. Orta Türkçe kalık – veya kalk – “ayağa kalkmak, yükselmek” fiilinden türemiştir. Bu fiil, Eski Türkçe kalı- veya kalġı- “ayağa kalkmak, özellikle şaha kalkmak” fiilinden türemiştir ve Türkçe eki +Ik-‘dir.
Beğenmek kökü nedir?
wie- – Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe fiil begen – “hükmetmek, değer vermek”ten türemiştir. Bu fiil, Eski Türkçe beg “bey” kelimesinden, Türkçe-Türkçe eki +(g)An- ile türetilmiştir.
Kelime kökeni nasıl bulunur?
Etimologlar kelimelerin kökenlerini incelemek için bir dizi yöntem kullanırlar, bunlar arasında şunlar bulunur: Filolojik araştırma. Kelimenin biçimindeki ve anlamındaki değişiklikler, uygun olduğu durumlarda antik metinler kullanılarak izlenebilir. Lehçebilimden elde edilen verileri kullanma.
Kelime kökü nedir örnek?
Bunlar bir varlığa, niteliğe veya duyguya karşılık gelen köklerdir. Örnek: “Ev”, “masa”, “göz”, “kitap”, “odun”, “siyah”, “kuru”, “çok”, “az”, “en iyi”, “en iyi…” (-mek/-mak) ekleyebilirken, isim köklerine infinitive sonekleri ekleyemeyiz.
Kelimeler nasıl ortaya çıktı?
Kelimeler ilkel organizmalar gibi basit bir şekilde oluşmuş ve daha sonra değişmiş, kaybolmuş veya çeşitli mutasyonlar yoluyla korunmuştur. İlk kullanılan kelimeleri kimse bilmiyor, ancak bunlar şans eseri oluşmuş şeylerdi, sonra memetikler gelişti ve örneğin günümüzdeki su kelimesini oluşturdu.
Neden kelime kokeni?
neden – Nişanyan Sözlük. Türkçe neden “soru zarfı” sözcüğünden türemiştir? Daha fazla bilgi için bkz. What¹. Soru zarfının “neden” anlamında isim olarak kullanımı Yeni Türkçe’ye özgüdür.