Bucaklar nereden gelmiştir?
Bucak aşireti, Şanlıurfa’nın Siverek ve Hilvan ilçelerinde yaşayan bir Zaza aşiretidir. 60 köyü vardır. Nüfusu 150.000 kişi olan aşiret, 19. yüzyılın başlarında Diyarbakır’dan Siverek’e göç etmiştir.
Burdur bucak hangi boydan?
Bucak ilçe merkezi üç dağın arasında kurulmuştur. Yerleşimin bir kısmı ilmen bitkileriyle kaplı olduğundan; ilçe halk arasında “İlmeli Bucak” olarak bilinirdi. Bu bölgeye yerleşen halk Oğuz boyuna mensup olduğundan, “Oğuzhan Köyü” olarak da anılırdı.
Bucak açılımı nedir?
Kenar, köşe, kıyı, yer. 2. Bir köyden büyük ama bir ilçeden küçük, ilçeye bağlı olarak bir müdür tarafından yönetilen yerleşim yeri. Bucak ne anlama geliyor sorusuna verilen cevaplardan biri de bu kelimenin idari yönetimlerde karşılaştığımız anlamıdır. Bu tanıma göre, bir bucak “bir müdür tarafından yönetilen ilçe parçalarından biri”dir.
Bucak ne zaman Burdur’a bağlandı?
Bucak Belediyesi’nin Antalya’ya uzak olması ve nüfusunun büyük bölümünün Burdur’a bağlı olması nedeniyle halkın isteği ve zorunluluk nedeniyle 1909 yılında Burdur’a bağlanması kararlaştırılmıştır.
Bucak ismi nereden gelir?
Bucak, Burdur ilinin en büyük ilçesidir. Eski adı Oğuzhan’dır. Bu isim, ilçeye yerleşenlerin büyük Hun hükümdarı Oğuz’un soyundan geldiğini göstermektedir. 30 Mayıs 1926’da çıkarılan bir kanunla ilçenin adı “Bucak” olarak değiştirilmiştir.
Osmanlıda bucak ne demek?
Bucak, Osmanlı döneminde kazaların bir müdür tarafından yönetilen kısmı, belediye içindeki küçük bir birim veya idari bir teşkilattır.
Burdur halkı nereden gelmiştir?
1071-1100 yılları arasında Anadolu’ya gelen Türklerden Kınalı aşireti Pisidia’ya gelerek Burdur’a yerleşmiştir. Selçuklu devletinin egemenliğine giren şehir, 1075-1120 yılları arasında sınır kasabası olarak varlığını sürdürmüştür.
Bucaklar Türkmen mi?
Bucak’ın nüfusu çoğunlukla Türkmenlerden oluşmaktadır. Mevcut Suriye haritasında Simple ismiyle kayıtlı olan bu Bucak’ın eski ismi Bucak’tır. Son zamanlarda sıkça kullanılan “Bayır-Bucak-Türkmenler” ifadesi, bahsettiğimiz Bayır ve Bucak isimlerinden gelmektedir.
Bucak neyi meşhur?
Salep’in Tarihçesi Bildiğiniz gibi Türkiye’nin en iyi salebi Burdur Bucak’tan çıkar.” Bu sözler Bucak Salep’i meşhur etti. “Bucak salep” kelimeleri artık birlikte anılıyor.
Türkiye’de kaç bucak var?
1970’lerde bucakların işlevleri sonlandırılmaya başlandı ve boşalan bucak müdürlerinin yerine yenileri getirilmedi. 2011’de Türkiye’de 634 bucak örgütü vardı. Eski bucak merkezlerinin çoğunun belediye örgütü bile yok.
Bucak’ın kaç köyü var?
Bucak ilçesi 1926 yılında kurulmuş olup 35 köy ve 20 mahalleden oluşmaktadır.
Bucak’ın nüfusu kaç?
İlçe merkezindeki nüfusun 22.184’ü kadın, 21.905’i erkektir. Kasaba ve köylerin nüfusu 20.821’dir. Öte yandan, kasaba ve köyleri de içeren Bucak ilçesinin toplam nüfusu 2016’da 64’tür.
Atatürk ne zaman Burdur’a geldi?
1930 yılında İzmir’de kabul ettiği Burdur, Isparta ve Antalya heyetlerini ziyaret etme sözünü yerine getirmeye karar veren Atatürk, 6 Mart 1930 Perşembe günü öğleden sonra şehrimizi ziyaret etti.
Burdur hangi Türk boyundandır?
Burdur isminin nereden geldiğine dair farklı gelenekler vardır. Türkmen aşiretlerinden biri olan Kınalı aşiretinin üyeleri, Burdur Gölü çevresinin güzelliği karşısında şaşırıp “Cennet burada” demişler ve bu söz zamanla kısaltılarak halk arasında Burdur olarak yerleşmiştir.
Burdur hangi ilden ayrıldı?
1839 Tanzimat hareketinden sonra Burdur, Kütahya Vilayetinden ayrılarak Konya Vilayeti Isparta Valiliğine bağlanmıştır. Bu bağımlılık 1850 yılına kadar sürmüştür. Daha sonra özellikle Saden’in oğlu Hacı İsmail Ağa, Burdur’u sancak yapmaya çalışmışlar ve 1872 yılında Burdur sancak olmuştur.
Bucak aşireti reisi kimdir?
PKK, ilk kalkışma girişimini 1978 yılında Cuma Tak’ın katılımıyla, “derebeyi” olarak adlandırdığı Bucak aşiret reisi Mehmet Celal Bucak’a saldırarak başlattı.
Bucaklar hangi tarihte kaldırıldı?
2012 yılında yürürlüğe giren 6360 sayılı Belediye Kanunu, Türkiye’nin 27 büyük ilindeki tüm bucak tüzel kişiliklerini ve kuruluşlarını ortadan kaldırdı. Bucaklar da 2014 yılında resmen ortadan kaldırıldı.
Siverek’te en büyük aşiret kimdir?
KIRVAR kabilesi, Siverek’teki en kalabalık kabiledir ve 17. yüzyılın sonlarına doğru Siverek’e yerleşen ilk kabiledir. Kırvar halkı Zaza kökenlidir. Kökenleri, Gurilerin Afganistan’ın Delhi bölgesinde hüküm sürdüğü 1150’lere kadar uzanır.
Siverek ismi nereden gelmiştir?
Araştırmalarımız sırasında Siverek isminin kökeni ve anlamı şu şekilde ortaya çıkmıştır: SEVAVEREK: Bizans ve Ermeni kaynaklarında Siverek için kullanılan bu ismin gerçek anlamı “SEAV”: siyah: “AVEREK”: harabe, yani siyah harabe anlamına gelmektedir. SURK: Sasaniler bu ismi vermiş olup, anlamı “kırmızı toprak”tır.