İçeriğe geç

Balâ Adını Nereden Almıştır

Balâ Kürtleri nereden gelmiştir?

Erzurum Horasan dağlarında konargöçer Yörük hayatı yaşayan ve Aydın Söke ovalarında kışlayan Bala halkının ataları yukarıda belirtilen bölgeleri terk ederek bugünkü Bala ilçesinin sınırlarına ulaşmışlardır.

Pursaklar adını nereden almıştır?

Pursaklar ismine ilk olarak 1463 tarihli Osmanlı Nüfus Defterlerinde rastlıyoruz. Söz konusu kayıtlarda Pursaklar ismi “Busaklar” şeklinde geçmekte ve başındaki “B” sesi zamanla “P”ye dönüşmüş, “U” harfinden ise günümüze kadar gelen “R” harfi türetilmiştir.

Balâ’nın neyi meşhur?

Küre ve Beynam dağlarının yamaçlarında ormanlık alanlar görülür. Beynam ormanları ve Kesikköprü Barajı hem Ankara hem de Balâ ilçesinde önemli rekreasyon alanlarıdır.

Keçiören adını nereden almıştır?

Bir rivayete göre Keçiören ismi keçeden geliyormuş çünkü bir zamanlar burada “keçe” dökülmüş. Efsanevi bağlarda yetişen üzümlerin geç olgunlaşması nedeniyle “geveren” kelimesinden türemiş olabileceği de rivayet ediliyor.

Balâ soyu nereden gelir?

Kafkasya bölgesinden Anadolu’ya göç eden Türkler, Anadolu’nun yaylalarını kendilerine yurt edindiler. Kafkas göçmenlerinden oluşan bir grup, günümüzde Bala olarak bilinen bölgeye gelerek Kartal Dağları’na yerleştiler ve bu yerleşim yerine Kartaltepe adını verdiler.

Kürtlerin ilk çıktığı yer neresi?

Kürtler, Orta Doğu’nun yerli (otokton) halklarından biridir. Anavatanları Yukarı Mezopotamya ve Zagros Dağları çevresidir. Yaşadıkları bölge uzun süre yerel isimlerle biliniyordu. Sasaniler döneminde Kürtlerin yaşadığı yerlere ilk olarak Kurdabad deniyordu ve Büyük Selçuklular döneminde Batı İran’a Kürdistan deniyordu.

Pursaklar neden tebessüm şehri?

Pursaklar’a “Gülümsemeler Şehri” dememizin sebebi şudur: Belediye başkanı olduğumuzda, bu yerin isminin değiştirilmesi gerektiğini söyleyen vatandaşlarımız vardı. Bunun burada yaşayan insanlara saygısızlık olduğunu düşündük. Bu nedenle, arkadaşlarımızla istişare ederek “Gülümsemeler Şehri” ismini uygun bulduk.

Pursaklar anlamı nedir?

Pursaklar ilçesi Pursaklar anlamına gelen Pur-Saklar oldu. (Pürsaklar): “tamamen, bütünüyle gizlemek” anlamında kullanılır ve Pür sözcüğü “yaprak” anlamında kullanıldığından, (Pürsaklar): “yaprak saklamak” anlamında da kullanılır.

Ankara Ayrancı ismi nereden gelir?

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında yerleşim yerlerine yeni isimler verildi ve isimler değiştirildi. Bu değişime ayak uydurmak için Konya İl Genel Meclisi, Osmaniye isminin “Ayran Dede” efsanesinden dolayı değiştirilip Ayrancı olarak tescil edilmesine karar verdi.

Balâ’nın kaç tane köyü var?

İlçenin 2016 yılı belediye tüzüğünde 21 Türkmen Bozulus köyü, 2 Türkmen Abdal köyü, 8 Türk köyü, 1 Kazan-Tatar halk köyü ve 15 Kürt köyü olmak üzere toplam 47 köy (mahalle) bulunmaktadır.

Balâ ne zaman ilçe oldu?

Ankara İli Bala ilçesi 1887 yılında ilçe olmuştur. İlçemizin yüzölçümü 1830 km2’dir. Ankara İline uzaklığı 67 km’dir. İlçemiz genel olarak 11.254 erkek ve 10.428 kadın ile 21. sırada yer almaktadır.

Balâ hangi dilde?

Türkçede balâ kelimesi “yüksek” anlamına gelir. Farsça bālā veya vālā بالا z “yüksek” kelimesinden ödünç alınmıştır. Farsça kelime, Orta Farsça (Pehlevi veya Partça) bālişt “en yüksek” kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime, aynı anlama gelen Eski Farsça bardishta- kelimesinden türemiştir.

Ankara’nın eski adı nedir?

İsminin kaynağı Belgelere dayanmayan, günümüze ulaşan rivayetlere göre tarihte geçen ilk ismi Galatlar tarafından verilen ve Yunancada “çapa” anlamına gelen Ankyra’dır. Bu isim zamanla değişerek Ancyre, Engüriye, Engürü, Angara, Angora ve en sonunda Ankara olmuştur.

Etimesgut ismini nereden almıştır?

Başka bir deyişle, Etimesgut aynı zamanda Eti’lerin yaşadığı ve ikamet ettiği yer anlamına gelir. Ahimesut ismi ise Ahilerin yaşadığı ve ikamet ettiği yer anlamına gelir.

Etlik ismi nereden gelir?

Ankara’nın en yüksek yerlerinden biri olan Etlik, inşaat çalışmalarının olmadığı dönemlerde çok rüzgar almasıyla bilinirdi. Hava akımlarına maruz kalan bu bölgede kesilen hayvanların etleri burada muhafaza edilirdi ve bölgeye coğrafi konumundan dolayı Etlik adı verilirdi.

Balâ Aşıkoğlu köyü Kürt mü?

Bala ilçesi ve 21 köydeki tüm halk Bozulu Türkmen’dir. Türkmen Oğuz’un Bayındır aşiretinden gelmektedirler. Bozulu Türkmen’in en büyük aşiretlerinden biri olan Tabanlı aşiretine mensupturlar.

Konya yunak Kürtleri nereden geldi?

Yunak toplum yapısının önemli unsurlarından biri olan Yörüklerin 1870’li yıllarda göçebeliği terk ederek, yerleşik hayata geçmek üzere Gaziantep, İslahiye, Antalya ve Beyşehir bölgelerinden Yunak’a geldikleri rivayet edilmektedir. Özellikle adı geçen yerlerden eski adı Honam olan Gökpınar’a göç olmuştur.

Kürtlerin atası nereli?

Kürtler geleneksel olarak İranlı ve İran kökenli olarak kabul edilir. İran dili konuştukları için ağırlıklı olarak Hint-Avrupalıdırlar. Bu hipotez büyük ölçüde dilbilimsel nedenlere dayanmaktadır ve esas olarak dilbilimciler tarafından geliştirilmiştir.

Kürtler hangi boydan gelir?

Elimizdeki bu dil belgesi, Kürtlerin dil bakımından Oğuzların (Boğduz ve Becen adlı iki boy) torunları olduğunu, Ankara’da yeni yayımlanan kitapçığımızda belirtildiği gibi teyit etmektedir: “Çalışmaların sonucu tarih, milli destanlar ve geleneklere dayanmaktadır:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir